Založ si blog

Košice ako digitálne mesto

Je tomu len pár dní, čo som na jednom z mnohých zaujímavých stretnutí v Košiciach dostal informácie, ktoré ma príjemne prekvapili. Košičanom otvárajú moderné informačné technológie, ich cenová dostupnosť a aktívny prístup poskytovateľov informačných služieb veľké možnosti praktického využitia. Košice totiž majú jedinečnú možnosť spolupracovať s miestnymi spoločnosťami, pripravenými vo viacerých projektoch sprístupniť svoju infraštruktúru Košičanom.  Mesto tak môže častokrát bez zvýšených nákladov dosiahnuť pre svojich obyvateľov neočakávane zaujímavý efekt. V Košiciach sa môžu stať informačné technológie vďaka verejnoprospešným komunikačným projektom doslova vecou verejnou – dostupnou a zaujímavou pre všetkých. Košice majú skutočne reálnu šancu stať sa digitálnym mestom.

Napríklad na zastávkach mestskej hromadnej dopravy môže byť nainštalovaný informačný systém, ktorý umožní cestujúcim dostávať na LCD displejoch on-line informácie o pohyboch prostriedkov mestskej hromadnej dopravy na mape ulíc mesta. Každý čakajúci si teda môže pozrieť aktuálnu informáciu o tom, kde sa nachádza autobus, trolejbus alebo električka, na ktorú práve čaká. Cestujúci tak ušetria čas, alebo si ho skrátia tým, že budú mať v reálnom čase tú najdôležitejšiu informáciu, akú každý z nich potrebuje. Ďalej, internet sa môže stať veľmi rýchlo a bezplatne prístupným aj pre sociálne slabšie skupiny Košičanov. Stačí, ak kompetentní v meste určia kritériá poskytovania bezplatnej služby a spoločne s jej poskytovateľom aj spôsob jej používania. Na to naozaj netreba veľa práce. Stačí trochu ochoty a pochopenia významu takéhoto prístupu k ľuďom a pre ľudí, ktorí nateraz na zaplatenie si práce s internetom jednoducho nemajú dosť peňazí.

O e-governmente sa hovorí už aj na celoslovenskej úrovni. Štandardne umožňuje sledovať v reálnom čase napríklad priebeh rokovaní mestského zastupiteľstva prostredníctvom osobných počítačov. Ale vedeli ste, že je niečo také možné aj cez bežné televízne prijímače? V Košiciach je pripravený pilotný projekt, týkajúci sa približne tisícky domácností. Čo znie tak trochu ako z inej planéty je ponuka, že v rámci tohto projektu by mohli Košičania sledovať nielen priebeh rokovaní mestského parlamentu, ale dostali by aj možnosť aktívne reagovať, hlasovať a pripomienkovať rozhodovací proces. Nejde o žiadnu utópiu! Technické možnosti takéto niečo reálne umožňujú. Tak prečo ich nevyužiť?

Tých projektov a možností, na ktoré ale musí mesto pozitívne zareagovať, je nepomerne viac. Spomeniem ešte rozšírenie siete bezdrôtových internetových hot-spotov, teda miest s bezplatným wi-fi signálom, ktoré umožnia Košičanom a návštevníkom mesta pripájať sa na internet a bezplatne pracovať na internete. Ďalej dobudovanie systému lacného sledovania verejných priestranstiev, dopravnej situácie v meste, ale napríklad aj spoločných priestorov v obytných domoch prostredníctvom nenákladných kamerových systémov, riadených cez internet, s možnosťou sledovať ich aj prostredníctvom bežného TV prijímača. Azda netreba hovoriť o tom, ako by sa tým podarilo zlepšiť bezpečnostnú situáciu v meste.

Prečo si myslím, že nejde o žiadnu utópiu, ale o reálnu možnosť? Pretože stačí len zmeniť doterajší prístup zo strany mesta. Za seba môžem povedať, že ak dostanem od Košičanov tú možnosť, urobím všetko preto, aby sa Košičania o týchto možnostiach nielen dozvedeli, ale aby ich mohli aj prakticky a užitočne využívať. To nie je agitácia, to je presvedčenie.

Transformačno – privatizačné puzzle

22.02.2012

Sanitky lietajú jedna za druhou, lekári a sestry majú pohotovosť najvyššieho stupňa, pacienti sú vystrašení a boľaví…Historická akcia sťahovania pacientov sa začína. Nemocnica Kramáre – známy symbol tejto bratislavskej lokality sa už odstrihla od zdravotníctva, je to iba skelet a nechutné kusy hliníka, ktoré nový majiteľ pravdepodobne zlikviduje ako [...]

Poradca za 10 000 eur na deň! ! !

14.02.2012

Centrálne obstarávanie, to je frekventované zaklínadlo ministra Uhliarika, jeden z jeho avizovaných zdrojov, ktorý mal priniesť financie na krytie platov pre lekárov a sestry. V mene akože napĺňania tejto myšlienky sa už ministerstvo zdravotníctva podujalo na niekoľko značne podozrivých krokov. Jedným z nich je napríklad diskutabilné vyhlásenie výberového konania na [...]

Rýchla novela – nulový efekt

11.02.2012

Hromadné výpovede lekárov z konca minulého roka máme ešte v živej pamäti…Sprevádzali ich neúspešné rokovania Ivana Uhliarika, niekoľkotýždňové prešľapovanie na mieste, vyhlásenie núdzového stavu, nevyslyšané ministrove vyhrážky smerom k lekárom. A hľa, v parlamente sa tento týždeň objavila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

richardrasi

Chcem sa venovať najmä aktuálnej politickej a spoločenskej situácii na Slovensku a ako primátor mesta Košice aj problémom, ktoré sužujú obyvateľov môjho rodného mesta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 50082x
Priemerná čítanosť článkov: 2636x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy