Založ si blog

Transformáciu si v tichosti dokončujú. . .

Netreba zaspať na vavrínoch, milí priatelia zdravotníkov a pacientov, resp. nepriatelia transformácie. Transformácia je stanovená zákonom, odhlasovaná vládnymi stranami v parlamente a podľa platného zákona sa na nej, na pokyn ministra zdravotníctva, pracuje a aj bude. A pokiaľ to všetko necháme iba tak – v tichosti sa transformácia dotiahne do konca. Do zhubného konca pre naše nemocnice.

 

V tejto súvislosti by som chcel pripomenúť pár faktov, o ktorých ministerstvo zdravotníctva zámerne nehovorí:

Je jasné, kam smerujú univerzitné či fakultné nemocnice, ako aj tie, ktoré patria vyšším územným celkom. Čo si myslíte, že sa stane s nemocnicou, ktorá je zadlžená a ktorá sa má od januára transformovať na akciovú spoločnosť aj s nedoriešeným dlhom, či permanentným sa zadlžovaním? Mám aj odpovedať? Pôjde do konkurzu a stane sa ľahkou korisťou privatizérov. Tí ako majitelia nemocníc začnú šetriť na všetkých: na platoch zdravotníkov a na liečbe resp. neliečbe pacientov. Kam pôjdu pacienti, keď bude nemocnica v konkurze? Kde si nájdu lekára, kým nemocnica bude čakať, kto o ňu za lacný peniaz v konkurze prejaví záujem?

Mám aj ďalšie otázky, na ktoré by nás všetkých mala zaujímať odpoveď… Koľko nemocníc ide pán minister Uhliarik oddĺžiť na 100 percent? Ak oficiálne čísla neklamú, tak ani jednu a viete, čo sa opäť potom stane? Kto odpustí akciovke len tak dlh, kto bude rok, dva čakať na zaplatenie faktúry? A kto zabráni tomu, aby sa tieto nemocnice, po novom už obchodné spoločnosti, nestali ľahkou korisťou finančných skupín? Nikto!

Po 1. januári 2011 niektoré „vyvolené transformované nemocnice“ v niekoľkých  „vyvolených rukách“ budú brať iba takého pacienta, ktorý sa im ekonomicky zmestí do sumy za hospitalizáciu od „vyvolenej“ zdravotnej poisťovne. Stručne povedané, ak poisťovňa nemocnici za každého pacienta, bez ohľadu na jeho diagnózu, bude platiť napr. 500 eur, tak budú brať iba takého pacienta, ktorý ich bude stáť menej ako 500 eur. Budú to krásne nemocnice s vysmiatym recepčným a malou chirurgiou, pretože do 500 eur urobia aj žlčník, aj slepé črevo. Budú mať gynekológiu, pretože do 500 eur pokojne odrodia, urobia sekciu, dokonca aj odstránia cystu. Ale pozor, čo sa stane ak náhodou bude mať pacient závažnejšie, nedajbože onkologické ochorenie? Pôjde hľadať bývalú štátnu nemocnicu. Bohužiaľ teraz už novú a.s. Ale tá nebude môcť vytvárať dlh a liečiť „drahých“ pacientov, lebo sa bude musieť riadiť tvrdými rozpočtovými pravidlami.

A tie drahého pacienta, ohrozujúceho ich ekonomiku, nechcú.

 

Transformačno – privatizačné puzzle

22.02.2012

Sanitky lietajú jedna za druhou, lekári a sestry majú pohotovosť najvyššieho stupňa, pacienti sú vystrašení a boľaví…Historická akcia sťahovania pacientov sa začína. Nemocnica Kramáre – známy symbol tejto bratislavskej lokality sa už odstrihla od zdravotníctva, je to iba skelet a nechutné kusy hliníka, ktoré nový majiteľ pravdepodobne zlikviduje ako [...]

Poradca za 10 000 eur na deň! ! !

14.02.2012

Centrálne obstarávanie, to je frekventované zaklínadlo ministra Uhliarika, jeden z jeho avizovaných zdrojov, ktorý mal priniesť financie na krytie platov pre lekárov a sestry. V mene akože napĺňania tejto myšlienky sa už ministerstvo zdravotníctva podujalo na niekoľko značne podozrivých krokov. Jedným z nich je napríklad diskutabilné vyhlásenie výberového konania na [...]

Rýchla novela – nulový efekt

11.02.2012

Hromadné výpovede lekárov z konca minulého roka máme ešte v živej pamäti…Sprevádzali ich neúspešné rokovania Ivana Uhliarika, niekoľkotýždňové prešľapovanie na mieste, vyhlásenie núdzového stavu, nevyslyšané ministrove vyhrážky smerom k lekárom. A hľa, v parlamente sa tento týždeň objavila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

richardrasi

Chcem sa venovať najmä aktuálnej politickej a spoločenskej situácii na Slovensku a ako primátor mesta Košice aj problémom, ktoré sužujú obyvateľov môjho rodného mesta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 50032x
Priemerná čítanosť článkov: 2633x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy