Založ si blog

Prečo?

Slobodná výmena názorov na danú tému – aj taký je výklad slova diskusia. V žurnalistike ide o metódu často využívanú a práve vďaka nej by si mali poslucháči či diváci utvoriť objektívny pohľad na problematiku. Býva dobrým zvykom, že v určitom type relácií sa pred kamerami a rozhlasovými mikrofónmi stretnú partneri (väčšinou z dvoch rozdielnych politických táborov), ktorí o spoločensky významných a dôležitých témach diskutujú.

Je mi úprimne ľúto, že som sa v týchto – pre slovenské zdravotníctvo tak napätých dňoch – zatiaľ nedočkal okamihu, keď by som s pánom ministrom zdravotníctva SR Ivanom Uhliarikom diskutoval zoči-voči.

Je mi úprimne ľúto, že v diskusiách ho väčšinou v mojej prítomnosti nahrádzal poslanec Viliam Novotný (SDKÚ- DS), čo samozrejme neznamená, že s pánom poslancom si rád nevymením názor v televíznom štúdiu… S Viliamom Novotným sa poznám roky, absolvovali sme spolu desiatky rozhovorov aj odborné výmeny názorov. Napokon, je to môj terajší kolega z Výboru pre zdravotníctvo NR SR.

Je mi úprimne ľúto, že pán minister má väčšinou „neodkladné pracovné povinnosti, alebo nechce vnášať politický rozmer do diskusii“ a ktovie – možno má ešte ďalší dôvod, prečo spoločne nemôžeme absolvovať slovnú výmenu skúseností, názorov a poznatkov. Som presvedčený, že by to mohlo byť zaujímavé, podnetné, možno miestami polemické stretnutie. Veď nás spájajú aj spoločné ciele ( vyliečený pacient a spokojný zdravotnícky pracovník to v mojom prípade určite je)!

Aj preto je mi ľúto, že takýto typ diskusie sa neuskutočnil, mohli sme sa spolu prihovoriť pacientom, občanom, lekárom, sestrám aj ďalším zdravotníckym pracovníkom. Vysvetliť im – o čo nám ide, čo chceme, ako to chceme dosiahnuť. Žiaľ, nestalo sa. Namiesto toho som nedávno (9. novembra 2011) sledoval jednu slovenskú televíziu a ajhľa – vo večernej relácii, ktorá sa venuje téme daného dňa, sa k problematike transformácie nemocníc na akciové spoločnosti a zvyšovaniu platov lekárov a sestrám vyjadroval okrem prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Márie Lévyovej aj rektor VŠ zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety prof. Vladimír Krčméry. Áno, nepochybne – vysokoškolský pedagóg, slovenský lekár, vedec – odborník na tropickú medicínu, infektológiu, onkológiu, zakladateľ zdravotníckych, sociálnych zariadení a zahraničných humanitárnych misií v krajinách tretieho sveta. Zriaďovateľ, rektor a štatutárny zástupca súkromnej vysokej školy na Slovensku. Pokiaľ som informovaný – aktuálne aj poradca ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika.
Prepáčte, ale nezdá sa Vám takéto diskusné zoskupenie trocha zvláštne?
Poradca ministra a minister o jednej téme?
Je to strach, obava, neistota, nedôvera, pochybnosti, málo argumentov, alebo vari averzia voči mojej osobe?

Prečo?

Transformačno – privatizačné puzzle

22.02.2012

Sanitky lietajú jedna za druhou, lekári a sestry majú pohotovosť najvyššieho stupňa, pacienti sú vystrašení a boľaví…Historická akcia sťahovania pacientov sa začína. Nemocnica Kramáre – známy symbol tejto bratislavskej lokality sa už odstrihla od zdravotníctva, je to iba skelet a nechutné kusy hliníka, ktoré nový majiteľ pravdepodobne zlikviduje ako [...]

Poradca za 10 000 eur na deň! ! !

14.02.2012

Centrálne obstarávanie, to je frekventované zaklínadlo ministra Uhliarika, jeden z jeho avizovaných zdrojov, ktorý mal priniesť financie na krytie platov pre lekárov a sestry. V mene akože napĺňania tejto myšlienky sa už ministerstvo zdravotníctva podujalo na niekoľko značne podozrivých krokov. Jedným z nich je napríklad diskutabilné vyhlásenie výberového konania na [...]

Rýchla novela – nulový efekt

11.02.2012

Hromadné výpovede lekárov z konca minulého roka máme ešte v živej pamäti…Sprevádzali ich neúspešné rokovania Ivana Uhliarika, niekoľkotýždňové prešľapovanie na mieste, vyhlásenie núdzového stavu, nevyslyšané ministrove vyhrážky smerom k lekárom. A hľa, v parlamente sa tento týždeň objavila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

richardrasi

Chcem sa venovať najmä aktuálnej politickej a spoločenskej situácii na Slovensku a ako primátor mesta Košice aj problémom, ktoré sužujú obyvateľov môjho rodného mesta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 50081x
Priemerná čítanosť článkov: 2636x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy