Založ si blog

Jeden mesiac čihi, druhý hota

Či sa nám to páči a či nie, rozhodnutia patria k nášmu životu. Nie sú vždy jednoduché, ideálne však je, keď ich sprevádza múdry rozhľad, racionálna argumentácia a znalosť problematiky. Priznám sa, niekedy rozmýšľam aj nad tým,  na základe akých  podnetov prijíma rozhodnutia minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Naposledy som si túto otázku položil v súvislosti s vakcínami.  Od 1. decembra 2011 vstúpil do platnosti zákon 363/2011 Z. z., na základe ktorého sú lekári povinní mať pripravené vakcíny na povinné očkovanie detí vo svojej ambulancii. Dovtedy si museli rodičia vyzdvihnúť niektoré vakcíny v lekárni, alebo po návšteve u lekára pacienti čakali v čakárni, kým im na zaočkovanie prinesie vakcínu lekár alebo sestra. Od uvedeného dátumu musia lekári kúpiť vakcíny na povinné očkovanie pre svojich pacientov sami a uložiť ich v ambulancii. Po tomto rozhodnutí ministerstva zdravotníctva sa strhla spŕška protestov a odmietnutia zo strany lekárov, ktorí bezradných rodičov s ratolesťami odmietali zaočkovať. Ale netrvalo to tak dlho, skutočne iba pár týždňov a minister Ivan Uhliarik prišiel s novou ponukou: v záujme toho, aby lekári očkovali, im ponúka peniaze! Podľa návrhu ministerstva by mali nárok na polovicu marže, ktorú si účtuje lekáreň a nemuseli by nakupovať iba cez lekáreň, ale  aj priamo od distribútora. Samozrejme, tiež s možnosťou získať maržu. Takže, ide o významný posun, o zmenenú  rétoriku ministerstva, ktorá však lekárov ani lekárne neuspokojila. Protestuje  už aj Slovenská  lekárnická komora, detskí lekári sú stále nespokojní a pacienti sklamaní aj rozhorčení.  

A tak sa pýtam: na základe čoho  prijíma v takom krátkom čase rôznorodé  nariadenia MZ SR? Podlieha tlakom zvonka, intervenciám, alebo nedajbože sa v takomto prípade riadi analýzami či emóciami? Lebo diametrálne odlišné predpisy v priebehu niekoľkých týždňov – to už je silná šálka kávy. O to väčšmi, že ide o našich najmenších pacientov.

A navyše – je tu ešte jeden uhol pohľadu: nie je to tak dávno, čo pán minister Ivan Uhliarik deklaroval, že prijíma zákony, ktoré rušia akékoľvek možnosti nekalej motivácie lekára na predpisovanie  liekov podľa cien. Ale azda nie je pre lekára motivačné predpísať očkovaciu látku, ktorá má takú cenu, ktorá mu prinesie vyšší zisk? Prepáčte, ale necítite tu rozpor medzi deklarovaným protikorupčným opatrením MZ SR a realitou?

Kauza vakcíny je vo vývoji, marže pre lekárov zatiaľ otázne, protesty lekárnikov isté a možno do tretice príde  z ministerstva zdravotníctva ešte ďalšie vakcinologické rozhodnutie. Dovtedy  mi dovoľte predložiť jeden pozmeňovací návrh: zaočkujme sa trpezlivosťou, aby sme mohli bez ujmy vykročiť na mínové polia rozhodnutí ministra Uhliarika, ktorý ich mení rýchlosťou blesku.

 

Transformačno – privatizačné puzzle

22.02.2012

Sanitky lietajú jedna za druhou, lekári a sestry majú pohotovosť najvyššieho stupňa, pacienti sú vystrašení a boľaví…Historická akcia sťahovania pacientov sa začína. Nemocnica Kramáre – známy symbol tejto bratislavskej lokality sa už odstrihla od zdravotníctva, je to iba skelet a nechutné kusy hliníka, ktoré nový majiteľ pravdepodobne zlikviduje ako [...]

Poradca za 10 000 eur na deň! ! !

14.02.2012

Centrálne obstarávanie, to je frekventované zaklínadlo ministra Uhliarika, jeden z jeho avizovaných zdrojov, ktorý mal priniesť financie na krytie platov pre lekárov a sestry. V mene akože napĺňania tejto myšlienky sa už ministerstvo zdravotníctva podujalo na niekoľko značne podozrivých krokov. Jedným z nich je napríklad diskutabilné vyhlásenie výberového konania na [...]

Rýchla novela – nulový efekt

11.02.2012

Hromadné výpovede lekárov z konca minulého roka máme ešte v živej pamäti…Sprevádzali ich neúspešné rokovania Ivana Uhliarika, niekoľkotýždňové prešľapovanie na mieste, vyhlásenie núdzového stavu, nevyslyšané ministrove vyhrážky smerom k lekárom. A hľa, v parlamente sa tento týždeň objavila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

richardrasi

Chcem sa venovať najmä aktuálnej politickej a spoločenskej situácii na Slovensku a ako primátor mesta Košice aj problémom, ktoré sužujú obyvateľov môjho rodného mesta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 50077x
Priemerná čítanosť článkov: 2636x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy