Rýchla novela – nulový efekt

11. februára 2012, richardrasi, Nezaradené

Hromadné výpovede lekárov z konca minulého roka máme ešte  v živej pamäti…Sprevádzali ich neúspešné rokovania Ivana Uhliarika, niekoľkotýždňové prešľapovanie na mieste, vyhlásenie núdzového stavu, nevyslyšané ministrove vyhrážky smerom k lekárom.  A hľa, v parlamente sa tento týždeň objavila novela zákona  o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Uhliarik, určite pod silným vplyvom nepríjemných udalostí, ktoré v rezorte nedokázal vyriešiť, vyrukoval s nápadom, aby v budúcnosti zdravotnícki pracovníci museli počas krízovej situácie vykonať svoje povinnosti uložené príslušnými orgánmi.  Samozrejme – tento  príkaz sprevádzala aj sankcia: pokuty do výšky 3 300 eur, dokonca až  zrušenie registrácie na 10 rokov, čo sa de facto rovnalo defenestrácii z lekárskeho stavu! Čiže nie len bu-bu-bu, rovno profesijný trest smrti.

Nahrádzať svoju neschopnosť represiami zakotvenými v zákone, bola našťastie silná káva takmer pre každého. Možno aj preto, že tento zákon neprešiel ani  riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním! Zo zákona bolo cítiť viac silné emócie až zlosť, pripomínajúce pevnú nadvládu pocitov nad zdravým rozumom. Ak sa prikloním k metaforickejšej charakteristike,  novelu som vnímal ako normu, ktorá bola robená s krvavými očami inkvizítorov od zeleného stola. Dokonca, ešte aj silný zástanca privatizácie , pardon transformácie nemocníc a uhliarikovsko-zajacovských reforiem Viliam Novotný priznal, že ani on sám nie je z návrhu novely zákona nadšený. A to už je čo povedať!

Práva zdravotníkov normálne pracovať zostávajú teda nedotknuté, novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a s tým súvisiace novely Trestného zákona a Trestného poriadku, ktoré ich mali obmedziť sú zažehnané. Otázkou však zostáva, či vôbec mali byť v parlamente prerokované? Ako si  predkladatelia ich fungovanie v praxi predstavovali? Nebolo ich zaradenie do programu schôdze iba trápnym manévrom na zakrytie iracionálnych návrhov a neúčinných riešení, ktoré počas hromadných výpovedí predkladal minister Ivan Uhliarik so svojimi poradcami?  Ak mu išlo iba o to, aby si ho história zapamätala, môže byť spokojný. Je tam navždy zapísaný ako  „úspešný riešiteľ“ bezprecedentnej udalosti v histórii nášho zdravotníctva, ktorá dospela do štádia hromadných výpovedí a kolapsu systému.