Založ si blog

Rýchla novela – nulový efekt

Hromadné výpovede lekárov z konca minulého roka máme ešte  v živej pamäti…Sprevádzali ich neúspešné rokovania Ivana Uhliarika, niekoľkotýždňové prešľapovanie na mieste, vyhlásenie núdzového stavu, nevyslyšané ministrove vyhrážky smerom k lekárom.  A hľa, v parlamente sa tento týždeň objavila novela zákona  o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Uhliarik, určite pod silným vplyvom nepríjemných udalostí, ktoré v rezorte nedokázal vyriešiť, vyrukoval s nápadom, aby v budúcnosti zdravotnícki pracovníci museli počas krízovej situácie vykonať svoje povinnosti uložené príslušnými orgánmi.  Samozrejme – tento  príkaz sprevádzala aj sankcia: pokuty do výšky 3 300 eur, dokonca až  zrušenie registrácie na 10 rokov, čo sa de facto rovnalo defenestrácii z lekárskeho stavu! Čiže nie len bu-bu-bu, rovno profesijný trest smrti.

Nahrádzať svoju neschopnosť represiami zakotvenými v zákone, bola našťastie silná káva takmer pre každého. Možno aj preto, že tento zákon neprešiel ani  riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním! Zo zákona bolo cítiť viac silné emócie až zlosť, pripomínajúce pevnú nadvládu pocitov nad zdravým rozumom. Ak sa prikloním k metaforickejšej charakteristike,  novelu som vnímal ako normu, ktorá bola robená s krvavými očami inkvizítorov od zeleného stola. Dokonca, ešte aj silný zástanca privatizácie , pardon transformácie nemocníc a uhliarikovsko-zajacovských reforiem Viliam Novotný priznal, že ani on sám nie je z návrhu novely zákona nadšený. A to už je čo povedať!

Práva zdravotníkov normálne pracovať zostávajú teda nedotknuté, novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a s tým súvisiace novely Trestného zákona a Trestného poriadku, ktoré ich mali obmedziť sú zažehnané. Otázkou však zostáva, či vôbec mali byť v parlamente prerokované? Ako si  predkladatelia ich fungovanie v praxi predstavovali? Nebolo ich zaradenie do programu schôdze iba trápnym manévrom na zakrytie iracionálnych návrhov a neúčinných riešení, ktoré počas hromadných výpovedí predkladal minister Ivan Uhliarik so svojimi poradcami?  Ak mu išlo iba o to, aby si ho história zapamätala, môže byť spokojný. Je tam navždy zapísaný ako  „úspešný riešiteľ“ bezprecedentnej udalosti v histórii nášho zdravotníctva, ktorá dospela do štádia hromadných výpovedí a kolapsu systému.  

Transformačno – privatizačné puzzle

22.02.2012

Sanitky lietajú jedna za druhou, lekári a sestry majú pohotovosť najvyššieho stupňa, pacienti sú vystrašení a boľaví…Historická akcia sťahovania pacientov sa začína. Nemocnica Kramáre – známy symbol tejto bratislavskej lokality sa už odstrihla od zdravotníctva, je to iba skelet a nechutné kusy hliníka, ktoré nový majiteľ pravdepodobne zlikviduje ako [...]

Poradca za 10 000 eur na deň! ! !

14.02.2012

Centrálne obstarávanie, to je frekventované zaklínadlo ministra Uhliarika, jeden z jeho avizovaných zdrojov, ktorý mal priniesť financie na krytie platov pre lekárov a sestry. V mene akože napĺňania tejto myšlienky sa už ministerstvo zdravotníctva podujalo na niekoľko značne podozrivých krokov. Jedným z nich je napríklad diskutabilné vyhlásenie výberového konania na [...]

Štedrý Uhliarik

27.01.2012

Dobrá rada nad zlato, povedal si minister Uhliarik a vyhlásil súťaž, v ktorej hľadá poradcu a cení si ho teda kráľovsky. Však za jeho rady neváha zaplatiť takmer pol miliardy korún (prepáčte mi prepočet starej meny). Keby to ešte platil sám, nepoviem nič, ale mali by sme to zaplatiť my všetci. Už iba pre túto „maličkosť“ by sme teda mali právo vedieť aj [...]

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Získa Slovensko všetkých 6,4 miliárd z plánu obnovy? Úradníci vládu kritizujú, Fico sa spolieha na nové zákony

28.04.2024 06:00

Najviac omeškaných míľnikov a problémov s implementáciou opatrení majú rezorty zdravotníctva, spravodlivosti a životného prostredia či vnútra. Slovensko môže prísť o miliardy eur.

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

richardrasi

Chcem sa venovať najmä aktuálnej politickej a spoločenskej situácii na Slovensku a ako primátor mesta Košice aj problémom, ktoré sužujú obyvateľov môjho rodného mesta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 50107x
Priemerná čítanosť článkov: 2637x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy