Založ si blog

Transformačno – privatizačné puzzle

Sanitky lietajú jedna za druhou, lekári a sestry majú pohotovosť najvyššieho stupňa,   pacienti sú vystrašení a boľaví…Historická akcia sťahovania pacientov sa začína. Nemocnica Kramáre – známy symbol tejto bratislavskej lokality sa už odstrihla od zdravotníctva, je to iba skelet a nechutné kusy hliníka, ktoré nový majiteľ pravdepodobne zlikviduje ako úbohý pozostatok  architektúry socialistického realizmu.

Nie, nechcem ďalej rozvíjať tieto absurdné obrazy, ale priznám sa, že práve takéto brutálne sci-fi sa mi preháňalo mysľou, keď som sa dozvedel  ešte brutálnejšie správy o plánoch Ivana Uhliarika s nemocnicou na Kramároch.  Plán predaja nemocnice vraj rátal s tým, že zo 600 lôžok, ktoré Kramáre teraz majú, by 250 presťahovali do Starého Mesta a zvyšných 350 by putovalo do Podunajských Biskupíc. Ministerstvo zdravotníctva najskôr tieto plány ústami svojej hovorkyne nepoprelo, potom však rýchle priznalo, že sa pracuje s rôznymi  pracovnými  verziami návrhov, ktoré  ešte neprerokovala vláda ani gremiálna porada rezortu. Takže, inými slovami, nič sa nedeje. Celá myšlienka predaja však pripomína Absurdistan! Veď kto bol niekedy v nemocnici Bratislava – Staré Mesto, ten dobre vie, že je vo veľmi zlom technickom stave, ťažko dostupná pre sanitky, bez dostatočného počtu operačných sál či parkovacích miest. Podunajské Biskupice sú bez funkčných operačiek a technicky zastarané, takže prevoz pacientov by bol hotovou katastrofou.

Moje stanovisko k tomuto problému je jednoznačné: urýchlená dostavba novej univerzitnej nemocnice Rázsochy, ktorá by spolu s terajšími nemocnicami v Ružinove a Petržalke tvorila silnú trojku nemocníc. Napokon, tak sme to mali naplánované a v koncepcii Rázsochy sme rátali s objektom, ktorý bude mať takmer 900 lôžok a tri desiatky moderných operačných sál s moderným technickým i priestorovým vybavením. Súčasťou by bola jednodňová chirurgia, popáleninová a transplantačná jednotka, špecializované kliniky, traumatologické centrum, urgentný príjem s pristávaním vrtuľníkov. Nazdávam sa, že projekt zohľadňoval požiadavky najmodernejšej medicíny a vedy a zároveň vytváral priestor aj pre realizáciu priestorov vhodných na výučbu. Som presvedčený, že táto koncepcia je jediným zmysluplným riešením, ktoré  zabezpečí kvalitnú  a bezpečnú zdravotnú starostlivosť našim občanom. Áno, o výstavbe Rázsoch na začiatku svojej ministerskej éry hovoril aj Ivan Uhliarik. Zdôrazňoval, že jeho cieľom je snaha presvedčiť partnerov o dôležitosti a potrebe  výstavby takejto  nemocnice. Žiaľ, zostalo iba pri slovách, oveľa viac energie Uhliarik spolu so svojimi poradcami sústredil na transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. Ako nám zvykol vysvetľovať, robil to v mene efektívnosti, kvality, hospodárnosti, transparentnosti, vyššej spokojnosti pacientov aj zdravotníckych pracovníkov…

Keď sa však teraz  opäť zamýšľam nad jeho nápadom  predať  nemocnicu na  Kramároch, celkom živo si viem predstaviť aj to, ako by sa  toľko  velebená transformácia nemocníc asi  skončila. Cítite tiež za celým transformačným  románikom nevydarený záver bez happy endu? Alebo Vám v transformačnej tajničke chýba ešte jedno slovo? Pridám malú pomôcku: no predsa –  privatizácia! Lebo v ponímaní  pána ministra tieto dva pojmy výrazne splývajú. A tak som veľmi rád, že transformačno-privatizačná anabáza v našom zdravotníctve bola zastavená a na pretras sa hádam dostanú skutočne racionálne riešenia ako  pomôcť slovenskému zdravotníctvu.      

 

 

 

Poradca za 10 000 eur na deň! ! !

14.02.2012

Centrálne obstarávanie, to je frekventované zaklínadlo ministra Uhliarika, jeden z jeho avizovaných zdrojov, ktorý mal priniesť financie na krytie platov pre lekárov a sestry. V mene akože napĺňania tejto myšlienky sa už ministerstvo zdravotníctva podujalo na niekoľko značne podozrivých krokov. Jedným z nich je napríklad diskutabilné vyhlásenie výberového konania na [...]

Rýchla novela – nulový efekt

11.02.2012

Hromadné výpovede lekárov z konca minulého roka máme ešte v živej pamäti…Sprevádzali ich neúspešné rokovania Ivana Uhliarika, niekoľkotýždňové prešľapovanie na mieste, vyhlásenie núdzového stavu, nevyslyšané ministrove vyhrážky smerom k lekárom. A hľa, v parlamente sa tento týždeň objavila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. [...]

Štedrý Uhliarik

27.01.2012

Dobrá rada nad zlato, povedal si minister Uhliarik a vyhlásil súťaž, v ktorej hľadá poradcu a cení si ho teda kráľovsky. Však za jeho rady neváha zaplatiť takmer pol miliardy korún (prepáčte mi prepočet starej meny). Keby to ešte platil sám, nepoviem nič, ale mali by sme to zaplatiť my všetci. Už iba pre túto „maličkosť“ by sme teda mali právo vedieť aj [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

richardrasi

Chcem sa venovať najmä aktuálnej politickej a spoločenskej situácii na Slovensku a ako primátor mesta Košice aj problémom, ktoré sužujú obyvateľov môjho rodného mesta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 50105x
Priemerná čítanosť článkov: 2637x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy