Založ si blog

Rýchla novela – nulový efekt

Hromadné výpovede lekárov z konca minulého roka máme ešte  v živej pamäti…Sprevádzali ich neúspešné rokovania Ivana Uhliarika, niekoľkotýždňové prešľapovanie na mieste, vyhlásenie núdzového stavu, nevyslyšané ministrove vyhrážky smerom k lekárom.  A hľa, v parlamente sa tento týždeň objavila novela zákona  o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Uhliarik, určite pod silným vplyvom nepríjemných udalostí, ktoré v rezorte nedokázal vyriešiť, vyrukoval s nápadom, aby v budúcnosti zdravotnícki pracovníci museli počas krízovej situácie vykonať svoje povinnosti uložené príslušnými orgánmi.  Samozrejme – tento  príkaz sprevádzala aj sankcia: pokuty do výšky 3 300 eur, dokonca až  zrušenie registrácie na 10 rokov, čo sa de facto rovnalo defenestrácii z lekárskeho stavu! Čiže nie len bu-bu-bu, rovno profesijný trest smrti.

Nahrádzať svoju neschopnosť represiami zakotvenými v zákone, bola našťastie silná káva takmer pre každého. Možno aj preto, že tento zákon neprešiel ani  riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním! Zo zákona bolo cítiť viac silné emócie až zlosť, pripomínajúce pevnú nadvládu pocitov nad zdravým rozumom. Ak sa prikloním k metaforickejšej charakteristike,  novelu som vnímal ako normu, ktorá bola robená s krvavými očami inkvizítorov od zeleného stola. Dokonca, ešte aj silný zástanca privatizácie , pardon transformácie nemocníc a uhliarikovsko-zajacovských reforiem Viliam Novotný priznal, že ani on sám nie je z návrhu novely zákona nadšený. A to už je čo povedať!

Práva zdravotníkov normálne pracovať zostávajú teda nedotknuté, novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a s tým súvisiace novely Trestného zákona a Trestného poriadku, ktoré ich mali obmedziť sú zažehnané. Otázkou však zostáva, či vôbec mali byť v parlamente prerokované? Ako si  predkladatelia ich fungovanie v praxi predstavovali? Nebolo ich zaradenie do programu schôdze iba trápnym manévrom na zakrytie iracionálnych návrhov a neúčinných riešení, ktoré počas hromadných výpovedí predkladal minister Ivan Uhliarik so svojimi poradcami?  Ak mu išlo iba o to, aby si ho história zapamätala, môže byť spokojný. Je tam navždy zapísaný ako  „úspešný riešiteľ“ bezprecedentnej udalosti v histórii nášho zdravotníctva, ktorá dospela do štádia hromadných výpovedí a kolapsu systému.  

Transformačno – privatizačné puzzle

22.02.2012

Sanitky lietajú jedna za druhou, lekári a sestry majú pohotovosť najvyššieho stupňa, pacienti sú vystrašení a boľaví…Historická akcia sťahovania pacientov sa začína. Nemocnica Kramáre – známy symbol tejto bratislavskej lokality sa už odstrihla od zdravotníctva, je to iba skelet a nechutné kusy hliníka, ktoré nový majiteľ pravdepodobne zlikviduje ako [...]

Poradca za 10 000 eur na deň! ! !

14.02.2012

Centrálne obstarávanie, to je frekventované zaklínadlo ministra Uhliarika, jeden z jeho avizovaných zdrojov, ktorý mal priniesť financie na krytie platov pre lekárov a sestry. V mene akože napĺňania tejto myšlienky sa už ministerstvo zdravotníctva podujalo na niekoľko značne podozrivých krokov. Jedným z nich je napríklad diskutabilné vyhlásenie výberového konania na [...]

Štedrý Uhliarik

27.01.2012

Dobrá rada nad zlato, povedal si minister Uhliarik a vyhlásil súťaž, v ktorej hľadá poradcu a cení si ho teda kráľovsky. Však za jeho rady neváha zaplatiť takmer pol miliardy korún (prepáčte mi prepočet starej meny). Keby to ešte platil sám, nepoviem nič, ale mali by sme to zaplatiť my všetci. Už iba pre túto „maličkosť“ by sme teda mali právo vedieť aj [...]

Mosta SNP

Pre otvárací koncert festivalu Starmus polícia upozorňuje na dopravné obmedzenia v Bratislave

11.05.2024 21:40

Počas oboch dní bude večer most SNP obojsmerne uzatvorený pre autá, prejazdný bude len pre MHD.

čaputová, černihiv, ukrajina

Čaputová navštívila ukrajinskú Černihivskú oblasť, vyzdvihla pomoc Slovenska

11.05.2024 21:03

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pokračovala v sobotu vo svojej rozlúčkovej ceste po Ukrajine.

polícia

Polícia obvinila v prípade mŕtveho muža na Orave 59-ročného muža z vraždy

11.05.2024 19:54

Obvinený muž mal v rodinnom dome v Námestove po predchádzajúcom vzájomnom konflikte bodnúť do oblasti hrudníka 56-ročného muža.

Rusko Mišustin

Putin potvrdil zloženie novej vlády, ktorá bude mať desať vicepremiérov

11.05.2024 17:26, aktualizované: 19:31

Staronový ruský premiér Michail Mišustin predložil Štátnej dume kandidátov na posty v novej vláde.

richardrasi

Chcem sa venovať najmä aktuálnej politickej a spoločenskej situácii na Slovensku a ako primátor mesta Košice aj problémom, ktoré sužujú obyvateľov môjho rodného mesta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 50224x
Priemerná čítanosť článkov: 2643x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy