Založ si blog

Keď sa vlajková loď potápa alebo Uhliarik a jeho Titanic

Informácie o nemocniciach na Slovensku, v ktorých dávajú lekári výpovede, sú na dennom poriadku a v tej spleti údajov ste možno aj vy zachytili správu, že veľmi kritická situácia je aj v Nemocnici Poprad, a. s.. Výpovede dalo takmer 40 lekárov (pracuje ich tam 170 ). Najviac ohrozená je úrazová chirurgia a ortopédia, teda odbory – ktoré sú mimoriadne vyťažené najmä v zimnej sezóne. Treba len dúfať, že turisti aj športovci budú opatrní, že chodci nebudú nešťastne padať na zľadovatených chodníkoch a cestári budú statočne posýpať naše komunikácie… Lebo inak – nastane neriešiteľný problém!
V súvislosti s touto krátkou správičkou mi však na um prišla ešte jedna informácia, ktorá sa objavila ešte niekedy v auguste, v čase – keď minister Ivan Uhliarik tak vehementne obhajoval transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. A práve vtedy pozval lekárskych odborárov na návštevu jednej zdravotníckej akciovej spoločnosti, kde to všetko super funguje, kde je všetko efektívne a kvalitné (správu si možno nájsť aj na webovej stránke MZ SR zo dňa 19. augusta 2011). Minister zdravotníctva vtedy na margo obhajoby transformačného procesu povedal: „Je dôležité, aby lekárski odborári prestali strašiť lekárov, ale aj pacientov, že akciová spoločnosť je horšia nemocnica, ako tá dnešná. Máme šesť akciových spoločností, ktoré fungujú perfektne, je to teda presne naopak. Verím, že lekárski odborári sa prídu osobne o tom presvedčiť v najbližších dňoch, napríklad do Popradu“. Keď sa začala situácia komplikovať a objavili sa prvé výpovede lekárov v nemocniciach, Ministerstvo zdravotníctva SR poukazovalo na to, že práve v takto dobre fungujúcich akciových spoločnostiach lekári nedávajú výpovede. Nemajú predsa dôvod, veď ich platy sú tam vynikajúce a podmienky na prácu ešte lepšie! Nemajú preto najmenší dôvod na to, aby sa k takýmto praktikám uchýlili! O to zarážajúcejšie v tejto súvislosti pôsobí správa, ktorá zaznela aj v médiách: V zozname nemocníc, v ktorých evidujú výpovede lekárov, figuruje aj vlajková transformovaná loď ministerstva zdravotníctva – Nemocnica Poprad, a.s.! Efektívna, hospodárna, s transparentným účtovníctvom aj kvalitným odmeňovaním zdravotníckych pracovníkov, vrátane lekárov! Teda aj tých lekárov, ktorí dali výpovede a žiadajú zvýšiť platy!

Ajhľa – aj to je obraz úspechov transformácie nemocníc na akciové spoločnosti! Aj takto sa rúcajú mýty o fungujúcom hospodárení a ukážkovom fungovaní akciových spoločností v zdravotníctve! A to nevravím o tom, že nad popradskou akciovou spoločnosťou visí hrozba – že musí vrátiť viac ako 14 mil. eur z eurofondov do Bruselu. Lebo práve vďaka nim vybudovali novú prístavbu s operačnými sálami.
Tak sa teda pýtam – je skutočne transformácia nemocníc na akciové spoločnosti takou zázračnou spasiteľkou, všemocnou riešiteľkou problémov a vlajkovou loďou ako o nej hovoril jej kapitán Ivan Titanic?

Transformačno – privatizačné puzzle

22.02.2012

Sanitky lietajú jedna za druhou, lekári a sestry majú pohotovosť najvyššieho stupňa, pacienti sú vystrašení a boľaví…Historická akcia sťahovania pacientov sa začína. Nemocnica Kramáre – známy symbol tejto bratislavskej lokality sa už odstrihla od zdravotníctva, je to iba skelet a nechutné kusy hliníka, ktoré nový majiteľ pravdepodobne zlikviduje ako [...]

Poradca za 10 000 eur na deň! ! !

14.02.2012

Centrálne obstarávanie, to je frekventované zaklínadlo ministra Uhliarika, jeden z jeho avizovaných zdrojov, ktorý mal priniesť financie na krytie platov pre lekárov a sestry. V mene akože napĺňania tejto myšlienky sa už ministerstvo zdravotníctva podujalo na niekoľko značne podozrivých krokov. Jedným z nich je napríklad diskutabilné vyhlásenie výberového konania na [...]

Rýchla novela – nulový efekt

11.02.2012

Hromadné výpovede lekárov z konca minulého roka máme ešte v živej pamäti…Sprevádzali ich neúspešné rokovania Ivana Uhliarika, niekoľkotýždňové prešľapovanie na mieste, vyhlásenie núdzového stavu, nevyslyšané ministrove vyhrážky smerom k lekárom. A hľa, v parlamente sa tento týždeň objavila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

richardrasi

Chcem sa venovať najmä aktuálnej politickej a spoločenskej situácii na Slovensku a ako primátor mesta Košice aj problémom, ktoré sužujú obyvateľov môjho rodného mesta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 50086x
Priemerná čítanosť článkov: 2636x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy