Založ si blog

Košičania pre Košičanov

Ľudia majú právo myslieť si o svojich volených zástupcoch čokoľvek. Nikdy by sa ale nemali vzdať nádeje a možnosti podieľať sa na tom, aby  tí, ktorí majú pracovať vo verejnom záujme, nesklamali ich dôveru. Winston Churchill povedal, že „liberálna demokracia je ten najhorší spôsob vlády, ktorý poznám. Až na to, že neexistuje žiadny lepší.“ Je to tak. Nič nie je lepšie ako voľby a dialóg s kandidátmi pred voľbami a so zvolenými poslancami, primátormi a starostami po voľbách, prostredníctvom ktorých majú ľudia možnosť vyjadrovať sa k zásadným rozhodnutiam na celoslovenskej, regionálnej a miestnej úrovni. Demokracia umožňuje ešte niečo navyše – vytvárať na zvolených reprezentantov konštruktívny tlak, zameraný na riešenia reálnych problémov ľudí. Tlak vyvíjaný na prijímanie takých rozhodnutí, ktoré sú vo verejnom záujme. Ktoré ľuďom pomôžu a ktoré akceptujú ich potreby a požiadavky.

Viacerí z vás stratili po zlých skúsenostiach s nesplnenými sľubmi vieru v úprimný záujem niektorých politikov poznať ich problémy. Som ale presvedčený, že ak chce človek dobrovoľne prijímajúci na seba službu verejnosti niečo užitočné dosiahnuť, musí rozumieť ľuďom. Musí vedieť, čo ľudia chcú, čím žijú, čo ich trápi, v čom vidia východiská, aké majú návrhy a pripomienky k dianiu okolo seba. Platí to hlavne na komunálnej úrovni, na ktorej sú aj väčšie možnosti pracovať s rukou na pulze diania v obci, meste alebo mestskej časti. Nielen preto, že som lekár, ale aj ako kandidát na primátora druhého najväčšieho mesta na Slovensku chcem vedieť, ako pulzuje život v Košiciach ako celku a ako pulzuje v samotných Košičanoch. Ak chcem ako Košičan urobiť niečo dobré pre Košice, tak musím vyzvať Košičanov, aby urobili aj oni niečo pre seba a svoje mesto. Teda aby so mnou komunikovali. Otvorene a aktívne. Pred voľbami aj po nich.

Od dnešného dňa sa o to pokúsim prostredníctvom krátkej ankety a práce mladých aktivistov. Tí budú v nasledujúcich týždňoch v uliciach mesta vrátane jeho srdca – Hlavnej ulice, klásť v mojom mene tisícom Košičanov jednoduché, ale dôležité otázky. Ich odpovede mi po vyhodnotení pomôžu vedieť o obyvateľoch môjho rodného mesta ešte viac ako z reprezentatívnych prieskumov verejnej mienky a z individuálnych stretnutí s priateľmi, známymi, kolegami a spolupracovníkmi.

Kedysi sa hovorilo podobným dotazníkom, že sú „gulôčkové“. V praxi to
znamenalo, že po ich vyplnení ich nik nečítal, len ,,zmuchlal“ do guľôčky a
zahodil. Verte, že toto naozaj nie je ten prípad 🙂

Transformačno – privatizačné puzzle

22.02.2012

Sanitky lietajú jedna za druhou, lekári a sestry majú pohotovosť najvyššieho stupňa, pacienti sú vystrašení a boľaví…Historická akcia sťahovania pacientov sa začína. Nemocnica Kramáre – známy symbol tejto bratislavskej lokality sa už odstrihla od zdravotníctva, je to iba skelet a nechutné kusy hliníka, ktoré nový majiteľ pravdepodobne zlikviduje ako [...]

Poradca za 10 000 eur na deň! ! !

14.02.2012

Centrálne obstarávanie, to je frekventované zaklínadlo ministra Uhliarika, jeden z jeho avizovaných zdrojov, ktorý mal priniesť financie na krytie platov pre lekárov a sestry. V mene akože napĺňania tejto myšlienky sa už ministerstvo zdravotníctva podujalo na niekoľko značne podozrivých krokov. Jedným z nich je napríklad diskutabilné vyhlásenie výberového konania na [...]

Rýchla novela – nulový efekt

11.02.2012

Hromadné výpovede lekárov z konca minulého roka máme ešte v živej pamäti…Sprevádzali ich neúspešné rokovania Ivana Uhliarika, niekoľkotýždňové prešľapovanie na mieste, vyhlásenie núdzového stavu, nevyslyšané ministrove vyhrážky smerom k lekárom. A hľa, v parlamente sa tento týždeň objavila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

richardrasi

Chcem sa venovať najmä aktuálnej politickej a spoločenskej situácii na Slovensku a ako primátor mesta Košice aj problémom, ktoré sužujú obyvateľov môjho rodného mesta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 50144x
Priemerná čítanosť článkov: 2639x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy