Založ si blog

Rómske hlasy si kupovať nebudem. Ich a náš problém konečne potrebuje riešenie

V stredu 22. septembra podal na košickej prokuratúre jeden z kandidátov na primátora mesta Košice trestné oznámenie, pretože mu dvaja muži ponúkli možnosť kúpy rómskych hlasov v komunálnych voľbách. V ten istý deň oslovilo niekoľko novinárov k tejto kauze nielen mňa, ale aj ďalšieho kandidáta a zároveň súčasného košického primátora s otázkami, ako by sme zareagovali na ponuku kúpiť si hlasy košických Rómov a či sme už niečo podobné zažili. Vážim si profesionálny prístup novinárov k tejto vážnej téme. Na ich otázky som nemohol a nechcel zareagovať inak ako kategorickým vyhlásením, že okamžite po zaregistrovaní takéhoto pokusu by som zavolal príslušníkov polície a informoval orgány činné v trestnom konaní. Nikdy doteraz som nič podobné nezažil a verím, že po tomto jasnom a zásadnom verejnom vyhlásení sa nikto o nič podobné v mojom prípade už ani nepokúsi.

V posledných dňoch som si viac ako kedykoľvek doteraz uvedomil, že spolužitie s neprispôsobivými občanmi je mimoriadne vážny problém. Aj preto som absolvoval niekoľko stretnutí s ľuďmi, ktorí túto problematiku poznajú. Presvedčili ma, že aj v Košiciach je skutočne najvyšší čas tento problém komplexne a systémovo riešiť. Takýmto riešením nie je stavanie múrov a segregácia. Ak chceme byť úspešní, tak je v prvom rade nevyhnutné urobiť poriadok v evidencii obyvateľov, obývajúcich byty nielen na Luníku IX. Súčasný stav bytov a hospodárenie Bytového podniku mesta Košice sú zrelé na dôsledný audit. Až potom budeme môcť vystaviť tým zodpovednejším obyvateľom Luníka IX nové výmery na byty. Ďalej je potrebné zabrániť špekulatívnemu obchodovaniu s bytmi vo vlastníctve mesta na Luníku IX a po namontovaní meračov do bytov vytvoriť podmienky na spravodlivé platenie za spotrebu. A potom môžeme začať budovať systém diferencovaného bývania, ktorý bude motivovať problémových nájomníkov tak, ako je to vidieť na úspešných príkladoch v neďalekej Moldave alebo Sobranciach.

Vďaka dôslednému uplatňovaniu inštitútu osobitného príjemcu zo strany mesta bude mať čoraz viac neprispôsobivých snahu dostať sa z nevyhovujúcich podmienok zdevastovaných a preplnených bytov do bytov nižšieho štandardu s výmerou od 40 metrov štvorcových. Je možné ich postaviť vo veľmi krátkom čase s 80-percentnou účasťou štátu cez eurofondy, pretože ide o byty bez ústredného kúrenia s pieckami. Naopak tí ľudia, ktorí nie sú ochotní nijako reagovať na snahu o nápravu, musia počítať s uplatnením návrhov odborníkov na rómsku problematiku – môžu byť presťahovaní do prístreškov a sociálnych ubytovní s najjednoduchším štandardom. Základom fungovania tohto systému je jeho dôslednosť pri všetkých krokoch. A aj nutnosť zabudnúť na vízie utopistov. Utópiou je hľadať východisko napríklad vo vysťahovaní Rómov z Luníka IX mimo katastra mesta. Je isté, že do niekoľkých hodín sa vrátia.

V Košiciach je veľmi dôležité zmeniť doterajší pasívny prístupu mesta. Okrem toho by sme sa nemali tváriť, že je to len náš problém. Už dávnejšie je to problém celej Európskej únie, ktorý prerastá prostredníctvom vysťahovalectva aj cez Atlantik. EÚ nám prostredníctvom fondov podáva pomocnú ruku. Prečo ju neprijať? Každá košická mestská časť sa môže uchádzať o získanie prostriedkov na financovanie terénnych sociálnych pracovníkov z Fondu sociálneho rozvoja. Stačí na to garantovaná spoluúčasť mesta. Takýmto spôsobom môže v Košiciach pracovať nepomerne viac týchto špecialistov ako v súčasnosti, keď mesto reaguje na konkrétne výzvy ako jeden celok. Dnes už predsa vieme, že pri uplatňovaní inštitútu osobitného príjemcu rozhoduje o vyplácaní príspevku na bývanie mesto alebo obec, opatrenie sa nemíňa účinku v prípade poukazovania finančných prostriedkov na účet poberateľa. Úžerníci sú bez šance. Naopak, šancu dostávajú najmä mladí Rómovia, ktorým sa ponúka praktická možnosť dostať sa z horšieho do lepšieho.

Pred niekoľkými dňami zbúrali na Luníku IX zdevastovaný panelák – výkričník neschopnosti tých, ktorí roky konať mali a zároveň tých, ktorí ho do takého stavu dostali. Ale bolo to fotogenické a tak sa Košice opäť raz dostali do médií. Inak, medzi nami, ja by som ho dal búrať tým, ktorí ponúkali rómske hlasy…

Transformačno – privatizačné puzzle

22.02.2012

Sanitky lietajú jedna za druhou, lekári a sestry majú pohotovosť najvyššieho stupňa, pacienti sú vystrašení a boľaví…Historická akcia sťahovania pacientov sa začína. Nemocnica Kramáre – známy symbol tejto bratislavskej lokality sa už odstrihla od zdravotníctva, je to iba skelet a nechutné kusy hliníka, ktoré nový majiteľ pravdepodobne zlikviduje ako [...]

Poradca za 10 000 eur na deň! ! !

14.02.2012

Centrálne obstarávanie, to je frekventované zaklínadlo ministra Uhliarika, jeden z jeho avizovaných zdrojov, ktorý mal priniesť financie na krytie platov pre lekárov a sestry. V mene akože napĺňania tejto myšlienky sa už ministerstvo zdravotníctva podujalo na niekoľko značne podozrivých krokov. Jedným z nich je napríklad diskutabilné vyhlásenie výberového konania na [...]

Rýchla novela – nulový efekt

11.02.2012

Hromadné výpovede lekárov z konca minulého roka máme ešte v živej pamäti…Sprevádzali ich neúspešné rokovania Ivana Uhliarika, niekoľkotýždňové prešľapovanie na mieste, vyhlásenie núdzového stavu, nevyslyšané ministrove vyhrážky smerom k lekárom. A hľa, v parlamente sa tento týždeň objavila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. [...]

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

Japan Nagasaki Anniversary Q A

USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia

02.05.2024 08:46

Washington vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.

záchod, toaleta, WC, toaletný papier

Dostala pokutu za močenie na verejnosti, skončila na súde. Amsterdam po nátlaku žien vyčlení peniaze na záchody

02.05.2024 08:17

Radnica v Amsterdame po niekoľkoročnom nátlaku zo strany žien vyčlenila štyri milióny eur na výstavbu nových verejných záchodov.

oheň, kozub, kachle, plameň

Požiar dvoch obydlí v osade v Lipanoch si vyžiadal jednu obeť

02.05.2024 07:54

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch.

richardrasi

Chcem sa venovať najmä aktuálnej politickej a spoločenskej situácii na Slovensku a ako primátor mesta Košice aj problémom, ktoré sužujú obyvateľov môjho rodného mesta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 50152x
Priemerná čítanosť článkov: 2640x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy